วันจันทร์ที่ 22 มีนาคม พ.ศ. 2553

Nicoise Salad

Finding what to cook & eat has never been more challenging for me than in this phase of life. I tried hard to have a healthy diet bearing in mind I should eat at least 5 different kinds of veggies and fruits everyday as well as increase my usual protein intake, while staying low on carb and fat. Until I remembered how good Nicoise salad tasted and yes, it fulfills all my criteria (not to mention how easy it is to prepare too)!

So I begin to make it more and more often nowadays. All the ingredients are easy to find and can be kept well for some time. Most of them are basic cupboard food stables, so it's very convenient. If you don't have something then it's okay to forget about it, but I find the must-haves are eggs and canned tuna with some greens. For me, it just isn't Nicoise Salad at all without them.

All you need is some Cos lettuce or you can of course substitute it with rocket leaves or some other lettuce. Then some chunks of tomatoes or cherry tomato and boiled french beans which give an additional texture to the salad. I was kind of too lazy last time so I didn't put it in. I like medium hard-boiled eggs because it's a bit soft inside and looks more pretty when quartered. Topped it with canned tuna, some black olives and salad dressing - a combination of vinegar, extra virgin olive oil, salt, freshly grounded black pepper and mustard. Then you have it, Nicoise salad which tastes as good as it looks.

Actually, the original one from France will have anchovies fillet on top, but I find the smell too strong especially during this pregnancy period. So I choose to opt it out but the choice is yours.

มากิน Nicoise Salad กัน



ช่วงนี้รู้สึกคิดเมนูคนท้องลำบากมากขึ้นทุกที ว่าจะทำอะไรกินดีหนอ ถึงจะกินผักผลไม้ได้ครบ 5 อย่าง แบบมีโปรตีน ไขมันและแป้งต่ำตามที่คุณหมอบอก
จนกระทั่งนึกถึงเจ้าสลัดนี่แหละ ที่ตอบโจทย์ทุกอย่างของเราได้ แถมยังทำง่ายสุดๆด้วย!

พักนี้เลยทำกินค่อนข้างบ่อย เพราะวัตถุดิบก็หาง่าย เก็บได้หลายวันในตู้เย็น แล้วส่วนใหญ่ก็เป็นของที่มีติดบ้านไว้ตลอดอยู่แล้วด้วย หรือถ้าไม่มีบางอย่างจะตัดออกไปก็ได้ แต่สำหรับเรา ที่ขาดไม่ได้จริงๆ ไม่งั้นยังไงก็ไม่เป็น Nicoise Salad ก็คือทูน่ากระป๋องกับไข่ต้มบนสลัดนี่ละ

วัตถุดิบที่ใช้ก็เริ่มจากผักสลัดคอส หรือผักสลัดอื่นๆก็ได้ ใครงบเยอะหน่อยก็ใช้ร็อกเก็ตก็ได้ จากนั้นก็ใส่มะเขือเทศ อาจจะใช้ลูกใหญ่แล้วมาหั่นเป็นชิ้นๆ หรือใช้มะเขือเทศเชอรี่ลูกเล็กๆ ก็ได้ ตามด้วยถั่วแขกลวกหั่นเป็นท่อนๆ ทำให้สลัดมีเนื้อมีหนังมากขึ้น แต่ถ้าดูจากรูปจะเห็นว่าเราไม่ได้ใส่เพราะขี้เกียจ (ฮา) ส่วนไข่ต้ม เราชอบแบบเกือบสุกเพราะข้างในจะยังนิ่มๆ อยู่ แล้วไข่แดงก็จะสวย น่ากินกว่าด้วย เสร็จแล้วก็เปิดกระป๋องทูน่า โยนๆ ลงไปให้ทั่วๆ ใส่มะกอกดำนิดหน่อย ราดน้ำสลัดแบบใส ทำง่ายๆ แค่ผสมน้ำมันมะกอกกับน้ำส้มสายชู เกลือ พริกไทยดำบด และมัสตาร์ดเข้าด้วยกัน แค่นี้ก็จะได้สลัดหน้าตาน่าทาน แถมยังอร่อยอีกด้วย

จริงๆแล้ว ต้นตำรับของฝรั่งเศสเค้าจะใส่แองโชวี่ด้วยอ่ะนะ แต่ช่วงที่ท้องอยู่ เราว่ากลิ่นมันออกจะรุนแรงไปสักหน่อย เลยขอไม่ใส่ดีกว่า อันนี้ก็ตามสะดวกจ้า

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น